TMA Certificering is de enige manier om de methode correct toe te passen

Als meest verse Inventus collega mocht ik onlangs deelnemen aan de 3-daagse TMA Certificeringstraining in Utrecht. De training is opgesplitst in 3 delen, na elke dag kreeg ik ook ouderwets huiswerk mee om tussendoor mee te oefenen.

Dag 1: TMA-methode en vervolgstappen

De eerste dag stond in het teken van de theorie van de TMA methode, de talentenanalyse zelf en het terugkoppelgesprek. We maakten kennis met elkaar door onze eigen drijfveren met de laagste score te vertellen en ook daarbij aan te geven waarom dat juist talenten zijn.

Een technisch beeld hierboven, maar dan heb je een idee wat de theorie achter de TMA is. 

Naast het leren kennen van je kandidaat, leren we ook om een uitgebreid competentieprofiel op te stellen, denk aan een vacaturetekst. Wat mag een kandidaat allemaal in zijn mars hebben om deze baan goed te kunnen doen en gelukkig en succesvol te worden in die rol.

Huiswerk en veel oefenen

Om deze onderdelen goed onder de knie te krijgen, kreeg ik als huiswerk mee om 2 oefenkandidaten te vragen om de TMA in te vullen. In de 3 weken tussen dag 1 en 2 heb ik geoefend met het afnemen van de TMA zelf en de bijbehorende terugkoppelgesprekken. Heel leerzaam en interessant om te doen. Nu nog bereid ik alles heel uitgebreid voor met al mijn boeken en informatie naast me, maar op den duur is het de bedoeling dat dit proces veel meer vanzelf gaat en ik automatische verbanden ga leggen tussen de talenten die mensen hebben.

Op den duur is het de bedoeling dat dit proces vanzelf gaat

 

Dag 2: Koppeling maken tussen uitkomst en competentieprofiel

We leerden hoe we een koppeling kunnen maken tussen de uitkomst van de TMA van onze kandidaten en het gekozen competentieprofiel. Makkelijk gezegd: past deze kandidaat op deze baan? We gebruiken hierbij naast het rapport van de kandidaat en een competentieprofiel nog een derde tool, namelijk de 360 graden feedback. Dit houdt in dat de kandidaat zichzelf beoordeelt op basis van de competenties die gevraagd worden voor de functie, maar ook vraagt of anderen hem of haar willen beoordelen. Denk hierbij aan collega’s, klanten, een leidinggevende. Hoe meer mensen de feedback invullen, hoe completer het beeld wordt of de kandidaat past op de functie.

360 graden feedback geeft een realistisch beeld op een juiste match

Door TMA, competentieprofiel en 360 graden feedback te combineren, kunnen we een mooi rapport opstellen en zien of de kandidaat een goede match is voor de functie. Weer kregen we huiswerk mee voor de laatste trainingsdag.

Dag 3: live oefenen

We mochten het geleerde van dag 2 zelf gaan oefenen met onze oefenkandidaat. Onze bevindingen en het advies voor de kandidaat mochten we presenteren aan de rest van de groep op deze derde dag van de training.

Het was heel interessant en leerzaam om te horen van de mededeelnemers hoe zij de analyses hebben aangepakt, wat voor kandidaten zij hebben geholpen en wat hun adviezen waren. Al met al een intensieve, heel interessante en leerzame training die ik met succes heb afgerond en ik mag me dan ook met trots TMA Gecertificeerde Professional noemen!

Nu is het een kwestie van veel doen! De kennis is in huis, kom maar op met nieuwe kandidaten!

Groetjes Daniëlle

Laat een reactie achter