3x veiligheidsregels op de werkplaats of het magazijn

Veiligheid staat altijd voorop. Op de werkplaats of in het magazijn gebeurt van alles en nog wat. Machines en installaties die draaien, voertuigen die rijden, collega’s die druk bezig zijn. De basisveiligheidsregels zijn dan erg van belang. Met onze checklist aan veiligheidsregels in het magazijn en op de werkplaats loop jij als medewerker met een gerust hart rond.

Waarom veiligheidsregels op de werkplaats/het magazijn?

Voor we in de basisregels duiken, is het slim na te gaan waarom ze van belang zijn. Een veilige werkplek is essentieel: medewerkers moeten zonder zorgen hun werk kunnen doen. Ongelukken zitten helaas in een klein hoekje. Door de basisregels te volgen, verklein je de kans op ongelukken aanzienlijk. Het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt daar het volgende over:

Bij veiligheid op het werk is veilig gedrag net zo belangrijk. Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring verhogen de veiligheid. Daar zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor. – Arboportaal, z.d.

In de Arbowet staan bepaalde verplichtingen voor werkgevers over de werkplek. Deze wet gaat in op veiligheidsregels voor werkgevers en personeel om de gezondheid en veiligheid van medewerkers te stimuleren. Er staan geen regels over concrete risico’s in de Arbowet, maar algemene bepalingen over het beleid bij bedrijven.

De basisveiligheidsregels op de werkvloer

De verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek ligt zowel bij de werkgever als de medewerker. Deze basisveiligheidsregels op de werkplaats en het magazijn dringen ongelukken op de werkvloer terug.

  • Draag de juiste bescherming
    Op een werkplaats of in een magazijn werkt men veel met machines, materialen en elektra. De juiste bescherming is cruciaal voor een veilige werkomgeving. Daarbij gaat het om zogenaamde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Bescherming voor vitale onderdelen als je hoofd, oren, ogen, handen en voeten verkleinen het risico op blijvend letsel enorm. Denk hierbij aan middelen als een helm, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril en fluorescerende werkkleding. Zowel werkgevers als medewerkers dragen de verantwoordelijkheid voor het juiste gebruik van de middelen.
  • Ben voorbereid
    Ondoordacht en snel handelen zijn twee oorzaken van situaties waarin het fout kan gaan. Bereid je daarom altijd goed voor als je bijvoorbeeld met een nieuwe machine aan de slag gaat. Vraag een ervaren collega om uitleg en lees de instructies goed.

Bedrijven kunnen werken met zogenaamde kleurenschema’s. Zorg dat je die goed kent. Rood staat bijvoorbeeld voor verbod en gevaar, terwijl groen vaak een veilige situatie betekent.

  • Communiceer helder
    Waar het ook mis kan gaan op de werkvloer is miscommunicatie. Helder communiceren behoort tot de basis veiligheidsregels (op de werkplaats of het magazijn). Onderdeel daarvan is risico’s bespreken die spelen tijdens het werk. Zorg dat iedereen op de hoogte is. Overleg met je werkgever of er speciale regels gelden voor bijvoorbeeld jouw sector als die je nog niet zijn uitgelegd. Geef het verder aan als je iets dwars zit met betrekking tot de veiligheid: zo kan de organisatie jouw punten aanpakken en ervan leren. Dat voorkomt (meer) gevaarlijke situaties: voorkomen is beter dan genezen.

Check ook of er bepaald beleid is binnen het bedrijf voor gevaarlijke situaties. Is er bijvoorbeeld een noodplan? In zo’n bedrijfsnoodplan staat wat er moet gebeuren bij een calamiteit.

Veiligheid staat voorop bij Inventus

Als uitzendbureau werken wij veel met bedrijven die werkzaam zijn in de bouw of transport en logistiek. Onze medewerkers krijgen continu te maken met veiligheid en veiligheidsregels op de werkplaats of het magazijn en deze zijn bij ons dan ook erg van belang. Want iedere medewerker moet veilig op zijn werkplek kunnen opereren.

Ik ben op zoek naar werk.

Bekijk al onze vacatures

Inventus

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!