Een goed cv opstellen doe je zo

Je hebt een toffe baan voorbij zien komen en hebt de keuze gemaakt: ik ga solliciteren. Tijd om je cv piekfijn in orde te maken voor jouw sollicitatie. Een goed cv opstellen? Dat doe je met deze tips.

Wat moet er in een goed cv staan?

Ten eerste bestaat een cv uit een vast aantal onderdelen. Alle belangrijke informatie staat erin om jouw eventuele toekomstige werkgever een goed beeld te geven van jou als persoon. Een goed cv opstellen begint met de volgende elementen:

 1. Persoonlijke informatie
  Hier gaat het om je contactgegevens: naam + achternaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Je kunt ook een link naar je persoonlijke website of social media zoals LinkedIn opnemen. Verder heb je hier de kans een kort en pakkend stukje over jezelf op papier te zetten. Over je hobby’s, interesses of andere leuke feitjes. Vergeet niet dat er nog een kopje komt over kennis en vaardigheden dus vermijd dubbeling.
 2. Werkervaring
  Het gedeelte waar het oog van de werkgever vaak snel op valt: wat heb je allemaal gedaan in het verleden? Begin met je meest actuele werkervaring en werk zo terug. Noteer bij elk beroep de titel van de functie bij het bedrijf, de werkduur en een korte beschrijving van de taken.
 3. Opleidingen
  Je hebt niet voor niets gestreden voor dat mooie diploma. Nu is het tijd ermee te pronken. Begin met je middelbareschooldiploma en werk zo naar beneden, van heden naar verleden.
 4. Kennis en skills
  Welke vaardigheden bezit jij die goed van pas komen bij deze job? Denk aan computerskills, communicatieskills of een vreemde taal. Ben zo specifiek mogelijk. De basisdingen als Word en Excel zijn slim over te slaan, die zijn helaas niet zo speciaal meer.
 5. Extra: referenties
  Iets wat je kunt doen, maar zeker niet hoeft: zorg voor een referentie. Kijk wie er in je omgeving aan ex-werknemers een goed woordje voor je kan doen. Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen.

Met deze tips is een goed cv opstellen een eitje

Nu je de basis van een goed cv opstellen onder de knie hebt, is het tijd te finetunen. Zo brengen we jouw cv naar een volgend niveau.

 • Tip 1: zorg voor een goede foto
  Het moet een duidelijke foto zijn met alleen jij erop. Geen vakantiekiekje met zonnebril, maar een andere foto waarin je bijvoorbeeld in de camera kijkt met een glimlach. 
 • Tip 2: vind de goede balans in persoonlijke informatie
  Benoem hobby’s en skills, of andere gerelateerde zaken aan het werk. Informatie over wat je graag doet in je vrije tijd geeft de werkgever een beter beeld van je, maar je hoeft niet je hele levensverhaal op te schrijven.
 • Tip 3: zet je stages bij opleidingen
  Stages behoren ook tot relevante werkervaring. Ze horen bij de opleiding. Zeker benoemen dus!
 • Tip 4: benoem alleen relevante werkervaring
  De tientallen bijbaantjes van een aantal maanden uit je tienerjaren zijn niet van toegevoegde waarde voor een werkgever, tenzij ze belangrijk zijn voor de baan waar je op solliciteert. Benoem echt alleen relevante werkervaring.
 • Tip 5: benoem je certificaten
  Cursussen of trainingen gedaan? Noem dat vooral bij je opleidingen. Net als extra activiteiten tijdens bijvoorbeeld je studie.

Wat ook belangrijk is: benoem of je een rijbewijs hebt. Voor sommige functies is het zelfs een vereiste. Een mobiele medewerker is voor veel bedrijven een ontzettende aanvulling, met eigen auto of zonder.

 • Tip 6: zorg voor een goede opmaak
  Zorg dat je cv er professioneel en duidelijk uitziet: werk met tussenkopjes, een goede belijning en een logische volgorde. Sla hem op als pdf-bestand zodat niets meer verspringt.

Hulp nodig bij een cv opstellen? Inventus staat voor je klaar

Onze intercedenten kijken over je schouder mee om een professioneel cv op te stellen. Je bent bij ons meer dan je cv, maar die goede basis is wel belangrijk. We helpen je daar graag mee.

Ik heb hulp nodig met een goed cv opstellen.

Neem contact op

Inventus

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!