Minimumloon omhoog sinds 1 juli 2022: de veelgestelde vragen op een rij

Per 1 juli 2022 is het minimumloon omhooggegaan. In deze blog zetten we een paar veelgestelde vragen op een rij. Wat houdt de verhoging bijvoorbeeld in? En voor wie zijn de lonen gestegen? Lees de antwoorden verder in deze blog.

Wat houdt de verhoging in?

Door de verhoging komt het bruto minimumloon per maand bij een volledige werkweek op ā‚¬1.756,20 per maand, ā‚¬405,30 per week of ā‚¬81,06 per dag. Het bruto uurloon komt uit op ā‚¬10,14 bij een werkweek van 40 uur. Dit zijn de bedragen voor een leeftijd van 21 jaar en ouder.

Je hebt recht op het minimumloon als je 21 jaar of ouder bent. Ben je jonger? Dan heb je recht op het minimumjeugdloon. Die bedragen staan in de tabel.

Let op dat de bedragen de brutolonen zijn. Je krijgt uiteindelijk minder op je bankrekening omdat er nog belastingen en premies vanaf gaan. Overwerkuren, vakantiebijslag en vakantiegeld zitten echter nog niet in dit bedrag en komen er dus nog bij.

In deze tabel staan de brutolonen voor meer leeftijden opgenomen:

Bron: Rijksoverheid

 

Waarom is het minimumloon omhooggegaan?

Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast aan de ontwikkeling van de inflatie en de cao-lonen. Dat gebeurt ieder jaar in januari en juli. De stijging van het minimumloon is een van de punten die in het regeerakkoord van het kabinet staat. Het minimumloon gaat geleidelijk extra omhoog met 7.5%. Wat dat precies inhoudt voor de verhogingen per jaar leggen we uit bij de vierde vraag.

Voor wie zijn de lonen omhooggegaan in juli 2022?

Het minimumloon dat omhoogging in juli 2022 dat bij de eerste vraag benoemd is, geldt voor alle werknemers die fulltime werken (40 uur). Het bruto minimumloon bij een werkweek van 38 uur is ā‚¬10,67 en bij een werkweek van 36 uur is dat ā‚¬11,26. Als je kijkt naar de procentuele stijging van de lonen ten opzichte van januari 2022 is het minimumloon met zoā€™n 1,81 procent omhooggegaan per 1 juli.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat er in 2020 ongeveer 440.000 banen waren waar het minimumloon mee werd verdiend.

Hoeveel uur je per week werkt hangt af van verschillende dingen, bijvoorbeeld in welke branche je werkt en welke cao-afspraken voor die sector gelden. In die afspraken staat namelijk uit hoeveel uur een normale werkweek bestaat. In de horeca is een week werken bijvoorbeeld 38 uur terwijl dit bij supermarkten 40 uur is.

Gaan de lonen verder stijgen?

In het regeerakkoord van het kabinet staat dat ze het minimumloon stap voor stap omhoog willen doen tot uiteindelijk 7,5%. In de oorspronkelijke afspraak tussen de partijen staat dat die stijging in twee stappen doorgevoerd zou worden: in 2024 en 2025. Maar door de hoge inflatie en om de koopkracht te verbeteren, worden dat drie stappen vanaf volgend jaar. De stijging van 7,5% blijft wel staan.

Het kabinet wil bovendien dat het minimumloon voor werknemers die meer dan 36 uur per week werken over anderhalf jaar omhooggaat. Voor nu geldt dat het minimumloon van mensen die fulltime werken wordt vastgesteld op basis van een maandbedrag. Dat wettelijke maandelijkse minimum is gelijk, ongeacht of iemand 36, 38 of 40 uur werkt. In de praktijk mag dat anders zijn, maar dat staat niet vast in de wetgeving.

Het kabinet wil daar verandering in brengen. Iemand die 40 uur werkt moet een hoger minimumloon hebben dan iemand die 36 uur werkt, stellen zij voor. Door een vast minimumloon per uur in te stellen ongeacht de lengte van de werkweek. Het kabinet hoopt de wijziging per 1 januari 2024 door te voeren.

Ik ben klaar om aan de slag te gaan.

Bekijk al onze vacatures

Inventus

Open chat
1
Hallo šŸ‘‹ Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!