Soft skills en hard skills: welke zet jij op je cv? 

Een belangrijk onderdeel van jouw cv zijn je vaardigheden. We maken onderscheid tussen soft skills en hard skills. In deze blog leggen we het verschil uit en vertellen we welke vaardigheden slim zijn op je cv te zetten.

Het verschil tussen soft skills en hard skills

Werkgevers en recruiters nemen altijd een kijkje tussen je vaardigheden wanneer ze jouw cv voor hun neus krijgen. Ook in de vacature vind je zowel soft skills als hard skills terug. Wat is het onderscheid tussen de twee?

Hard skills zijn functionele, meetbare of technische vaardigheden. Het zijn tastbare vaardigheden. Je laat zien dat je deze vaardigheden bezit door bijvoorbeeld een diploma of certificaat te tonen. Deze skills komen vaak terug wanneer het gaat om de inhoud van de functie waar je op solliciteert. Welke hard skills je nodig hebt voor een baan verschillen per branche. Voorbeelden zijn programmeren en kennis van de Nederlandse taal/talenkennis. Je ontwikkelt hard skills door kennis op te doen. Abonneer je bijvoorbeeld op een nieuwsbrief of volg een opleiding of training.

Laat je kennis en ervaring zien door een opsomming met beoordelingen. Een voorbeeld: Excel – 4/5.

Soft skills zijn minder tastbaar. Deze hangen vaak samen met jouw persoonlijkheid; je hebt aanleg voor de vaardigheden of ze zitten in je karakter. Dat maakt ze ook moeilijker (snel) aan te leren. Verder zijn soft skills lastiger aan te tonen dan hard skills. Door concrete voorbeelden te geven bij deze vaardigheden toon jij aan dat je de skills bezit. Voorbeelden zijn flexibiliteit, oplossingsgericht denken of communicatieve vaardigheden. Een uitleg bij flexibiliteit is bijvoorbeeld dat jij voor een bepaald doel een andere aanpak koos dan normaal, met nog steeds het gewenste resultaat.

Welke zet jij op je cv?

Hard skills zijn meer meetbaar, maar toch zijn de andere vaardigheden even belangrijk om op je cv te zetten. Hard skills heb je nodig om de functie te vervullen, soft skills bepalen hoe succesvol je in de nieuwe baan gaat zijn. Wanneer je afstudeert van een opleiding heb je dezelfde hard skills als je medestudenten. Met je soft skills onderscheid je jezelf. Het is dus slim te kiezen voor een goede mix tussen de twee.

Lees de vacature goed door om te bepalen welke vaardigheden je in je cv op moet nemen. Stem je vaardigheden op de vacature af; zorg dat ze relevant zijn voor die specifieke functie. Kijk daarvoor ook andere vacatures door. Zo kom je achter de gemene deler van het werk en kun je die skill op je cv zetten wanneer je deze vaardigheid hebt.

Er zijn een paar soft skills waar elke werkgever blij mee is. Denk aan flexibel zijn, goed in teamverband werken, helder communiceren en goed omgaan met feedback (zowel ontvangen als geven).

Krijg jij een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Zorg dan ook dat je jouw soft skills (en hard skills) uitlegt met voorbeelden.

Inventus staat klaar

Heb jij hulp nodig met jouw cv of sollicitatie? Het team van Inventus helpt je verder in jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Zo kijken we met onze talentenwand samen met jou waar je talenten liggen. Neem contact op met het team van Inventus en we gaan voor je aan de slag.

Ik weet niet wat mijn soft skills en hard skills zijn.

Wij helpen ze je te bepalen

Inventus

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!