Tips voor solliciteren: zo ga jij goed voorbereid je gesprek in

Een eerste indruk maak je maar één keer. Een recruiter wil van alles van je weten en let ook op de manier waarop jij je presenteert. Solliciteren is vaak al spannend genoeg. Je gaat graag voorbereid jouw sollicitatiegesprek in, zodat jouw eerste indruk goed is. Hoe je dat doet? We zetten onze tips voor solliciteren op een rij. 

Tips voor solliciteren: de do’s bij jouw gesprek

#1: Goed voorbereiden

Lees jezelf in over het bedrijf en eventueel over je gesprekspartner. Neem bijvoorbeeld een kijkje op LinkedIn. Je kunt ook research doen op andere social media en de website van het bedrijf. Lees het jaarverslag of de brochure door. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt je het hemd van het lijf gevraagd. Daar kun je je al grotendeels op voorbereiden. Vragen die namelijk vaak gesteld worden zijn:

 • Waarom wil je hier werken?
 • Waarom moeten we jou kiezen?
 • Wat zijn goede en slechte eigenschappen?
 • Wat zijn je vaardigheden?
  Koppel deze aan de functie. Zo toon je gelijk aan waarom jij de beste kandidaat bent. Voorbeelden kun je pakken uit je studie, stage of vorige baan. Benoem bijvoorbeeld een resultaat waar je trots op bent.
 • Hoe zie je jezelf over een aantal jaar?
  Wat wil je bereiken en welke uitdagingen zie je in de functie?

Met een goede voorbereiding kom je zelfverzekerd over. Ook jij mag vragen stellen aan je gesprekspartner. Een paar voorbeelden zijn:

 • Waarom is het leuk bij dit bedrijf te werken?
 • Waardoor is de vacature ontstaan?
 • Hoe is de bedrijfscultuur?

#2: Jezelf verzorgen

Zorg dat jij je comfortabel voelt tijdens het gesprek: trek kleren aan waarin jij je prettig voelt, maar die wel goed passen bij de functie en het bedrijf waar je op gesprek komt. Kleding bepaalt namelijk mede de eerste indruk.

#3: Open houding aannemen

Niet alleen je kleren dragen bij aan die eerste indruk, ook je lichaamstaal zegt veel over jou als persoon. Neem een open houding aan: zit rechtop en kruis je armen of benen niet over elkaar. Een stevige handdruk, oogcontact en een gecontroleerde stem spelen eveneens mee.

De don’ts bij een sollicitatie:

#1: Telefoon aan laten staan

Je wilt niet gestoord worden tijdens het gesprek. Ook trilstand kan als vervelend worden ervaren. Zet je mobiel uit of op vliegtuigstand voor je de ruimte in stapt.

#2: Te laat komen

Een van de essentiële tips voor solliciteren: te laat komen is funest. Zorg daarom dat je weet waar je heen moet: stippel de route uit en vertrek ruim op tijd. Treinen en bussen kunnen vertraging hebben. Zit het niet mee en ben je toch te laat? Bel je gesprekspartner dan op tijd op en leg de situatie uit.

#3: De ander onderbreken

Super dat je zo enthousiast bent, maar laat de ander rustig uitpraten. Ook jij komt aan de beurt om jouw vragen te stellen.

Begrijp je iets niet helemaal? Vraag er dan naar: er wordt echt niet van je verwacht dat je alles weet.

#4: Arrogant zijn

Tips geven mag zeker, maar zorg dat je niet arrogant overkomt. Klaag bijvoorbeeld niet over je (vorige) werkgever. Waarschijnlijk krijg je de vraag waarom je wegging. Beantwoord die zo eerlijk mogelijk zonder in een klaagstroom terecht te komen.

#5: Kauwgom kauwen

Een van de belangrijkste tips voor solliciteren: ban kauwgom tijdens je sollicitatiegesprek. Wanneer jij kauwgom kauwt tijdens een gesprek kom je namelijk snel ongeïnteresseerd over.

Uitzendbureau Inventus helpt kandidaten met solliciteren

Zoek jij extra hulp in jouw zoektocht naar een nieuwe baan? Het team van Inventus staat voor je klaar. Laat het ons weten en wij gaan voor en met jou samen aan de slag.

Hulp nodig bij het solliciteren?

Inventus staat voor je klaar

Inventus

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!