TMA inschakelen bij een uitzendbureau: 5x waarom

De Talent Motivatie Analyse, oftewel de TMA, is een goed instrument om te zien of een kandidaat past bij een vacature. Je ontdekt er namelijk de talenten en motivaties mee. Waarom het verder slim is de TMA in te schakelen als werkgever bij een uitzendbureau? Wij geven vijf redenen.  

Wat is een TMA-test?

De TMA is een (online) vragenlijst die een kandidaat zelf invult. Dat duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Met de analyse die daaruit voortkomt ontdek je als kandidaat en werkgever de drijfveren en talenten van kandidaten. In totaal brengt de TMA 22 drijfveren, 53 competenties en 44 talenten in kaart. Na de test heeft de kandidaat een terugkoppelingsgesprek, met het TMA-rapport bij de hand.

De TMA is verkrijgbaar in verschillende talen, waarbij de rapportage niet in dezelfde taal hoeft te verschijnen als de gemaakte analyse. Daar kun je zelf keuzes in maken.

Waar bestaat de analyse precies uit? De TMA heeft een aantal onderdelen waar een kandidaat inzicht in krijgt:

 • Emotionele balans
  Dit onderdeel gaat om zaken als eigenwaarde, ontzag, steunbehoefte, stressbestendigheid en druk.
 • Motieven
  Hier gaat het om aanziensbehoefte, afwisseling, ambitie en uitdaging.
 • Leidinggevende talenten
  Leidinggevende talenten gaan over dingen als besluiten nemen, onafhankelijk denken en handelen, verantwoording en leiderschap.
 • Beïnvloedende talenten
  Dit deel gaat in op dominantie, energie en actie, confrontatie en volharding.
 • Sociale talenten
  Sociaal talent draait om zaken als conformeren, extraversie, hulpverlenen, sociale empathie, sociabiliteit en contact.
 • Organisatie talenten
  Het laatste onderdeel is organisatie talenten. Hier komen dingen als doelgerichtheid, orde en structuur en pragmatisme aan de orde.

Waarom zou je de TMA bij een uitzendbureau inschakelen?

Als werkgever kun je de handen ineen slaan met een uitzendbureau om medewerkers te vinden die perfect bij jouw bedrijf passen. Zo klop je bij uitzendbureaus aan voor onder andere uitzenden, detacheren en werven en selecteren.

Maar je kunt in die processen nog een stap verder gaan. Door goed te achterhalen wat de persoonlijkheid is van een kandidaat, wat de drijfveren en talenten zijn, kom je nog beter te weten of de medewerker een match is met jouw organisatie. Met de TMA heeft een uitzendbureau nog meer middelen om voor jou als werkgever de ideale kandidaat te vinden. Wij geven vijf redenen waarom de TMA een goede aanvulling is in die zoektocht.

Reden 1: je ziet of een kandidaat een match is voor jouw organisatie

Een cv en een sollicitatiegesprek geven je als werkgever nooit het complete plaatje. De TMA doet dat wel. In het duidelijke en overzichtelijke rapport zie je precies wat de kansen en mogelijkheden zijn voor de betreffende kandidaat. En zie je gelijk of jouw bedrijf dat hem of haar kan bieden.

Reden 2: het is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen methodes

De TMA is gebaseerd op de behoeftetheorie van psycholoog Henry Murray. Die theorie gaat ervan uit dat behoeften zorgen voor een bepaalde spanning bij mensen, wat leidt tot gedrag om die behoefte te vervullen. Dit wordt het natuurlijke gedrag genoemd dat we laten zien wanneer we niet bewust kiezen. Bij de TMA ligt de focus niet op goed en fout, maar op het feit dat iedereen talenten heeft.

Reden 3: het uitzendbureau begeleidt de analyse en het proces

Wanneer je als werkgever de TMA bij een uitzendbureau aanvraagt, begeleidt het bureau het proces. Zij gaan in gesprek met de kandidaat over de uitkomsten en helpen te bepalen of hij/zij bij de vacature past.

Reden 4: je kunt zo eenvoudiger gesprekken voeren

De TMA is niet alleen handig voor nieuwe medewerkers, ook voor huidig personeel kan het een goede aanvulling zijn. Je kunt namelijk (functionerings)gesprekken baseren op de analyse. Hierdoor zijn bijvoorbeeld moeilijke gesprekken eenvoudiger te voeren aangezien je gebruik maakt van de positieve benadering van de TMA: het kijken naar intrinsieke motivatie en talenten.

Reden 5: de analyse maakt de ontwikkelpunten duidelijk

Zo is het gerichter opleiden van personeel makkelijker, aangezien je weet waar de ontwikkelmogelijkheden liggen van een kandidaat/medewerker. Zo werk je samen naar een gericht punt toe.

Inventus biedt als uitzendbureau TMA aan

Heb jij een TMA nodig voor jouw organisatie? Uitzendbureau Inventus staat voor je klaar met onze eigen ontwikkelde talentenwand. De kandidaat kiest uit de 44 talenten van de TMA en daarover gaan we in gesprek. Met als resultaat een compleet beeld van de kennis, vaardigheden en drijfveren van een kandidaat voor een perfecte match.

Ik schakel graag de TMA in als werkgever.

Lees er meer over

Inventus

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!