Verplichte vrije dagen in Nederland: hoe zit het precies?

Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren: de maand mei zit vol met officiële feestdagen. Zijn dit verplichte vrije dagen? Zijn ze wettelijk verplicht of niet? Hoe zit het precies? Inventus legt het uit.

Wat zijn de verplichte vrije dagen/wettelijke vrije dagen in Nederland?

Er zijn een aantal officiële feestdagen in Nederland. We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Nieuwjaarsdag: op zondag 1 januari 2023
  • Goede Vrijdag: op vrijdag 7 april 2023
  • Pasen: eerste paasdag op zondag 9 april en tweede paasdag op maandag 10 april 2023
  • Koningsdag: op donderdag 27 april 2023
  • Bevrijdingsdag: op vrijdag 5 mei 2023 (om de vijf jaar)
  • Hemelvaartsdag: op donderdag 18 mei 2023
  • Pinksteren: eerste pinksterdag op zondag 28 mei en tweede pinksterdag op maandag 29 mei 2023
  • Kerstmis: eerste kerstdag op maandag 25 december en tweede kerstdag op dinsdag 26 december 2023

Dit zijn de dagen waarop het vanzelfsprekend is om personeel vrij te geven. Bevrijdingsdag is de vreemde eend in de bijt. Dit is alleen een officiële vrije dag in lustrumjaren, dus om de vijf jaar. In 2025 is de eerstvolgende weer. Dagen als de Dodenherdenking, Sinterklaas en Oudejaarsdag zijn dus geen officiële feestdagen.

Zijn de feestdagen verplichte vrije dagen?

Er is geen wet waarin staat dat bepaalde officiële feestdagen een vrije dag betekent voor medewerkers. Het is dus geen wettelijk recht. Of je als werknemer vrij bent met deze dagen, staat in je cao of arbeidsovereenkomst opgenomen. Het heeft er dus onder andere mee te maken onder welke cao je als werknemer valt. Hier staat bijvoorbeeld ook in of werknemers doorbetaald krijgen en of ze een extra toeslag krijgen als ze toch werken op officiële feestdagen.

Is iedereen verplicht vrij?

Niet iedereen is bij officiële feestdagen echt vrij. De essentiële dienstverlening gaat natuurlijk gewoon door. Denk aan de zorg of de noodhulpdiensten. Verder staat dus in de cao of arbeidsovereenkomst opgenomen of je vrij hebt of niet en wat de eventuele toeslag is bij het toch doorwerken. Wanneer je bijvoorbeeld een horeca-cao hebt, wordt ervan uitgegaan dat er op feestdagen gewoon gewerkt kan worden, tegen een extra vergoeding. De horeca is immers tijdens feestdagen gewoon open; het is vaak zelfs een belangrijke en drukke periode voor deze sector.

Wanneer je volgens je cao geen recht hebt op verlof, kun je wel altijd een vakantiedag opnemen. Voor een werkgever is het echter altijd kijken of er dan nog genoeg bezetting is binnen het bedrijf. Je kunt er dus niet vanuit gaat dat je altijd vrij bent op deze dagen.

Inventus

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op jouw favoriete social media apps!

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!