Werken in de warmte: tips om koel te blijven

De zomer begint in juni officieel. Dat betekent dat de warme dagen op het werk er weer aankomen. Inventus vertelt hoe jij op kantoor en op de werkplaats toch koel blijft tijdens het werken in de warmte.

Wat houdt werken in de warmte in?

Wanneer het te warm is wanneer jij aan het werk gaat, krijg je te maken met minder goede prestaties of schade aan je gezondheid. Dat heet hittestress. Daarbij krijg je gezondheidsklachten als flauwvallen, kramp, uitdroging, huidaandoeningen of een (hitte)beroerte.

Het Arboportaal geeft een indicatie voor werken in de warmte. Dit zijn echter geen wettelijke grenswaarden. De ideale temperatuur voor een werkplek is tussen de 23 en 26 graden Celsius. Wanneer het boven de 26 graden Celsius is, wordt het gezien als extra lichamelijke belasting. Wanneer je kantoorwerk doet dat licht fysiek is, is een maximum van 28 graden Celsius aanbevolen. Voor werk dat lichamelijk inspannend is wordt een maximum van 25 graden Celsius aangeraden, waarbij een voelbare luchtstroom aanwezig is.

Bij werken in de warmte spelen er meer zaken mee naast de temperatuur. Ook bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de kleding die je aan hebt spelen een rol.

Wanneer je buiten aan het werk bent in de warmte, moet je verder rekening houden met de zon. De zonkracht kan namelijk gevaarlijk zijn. Zeker aan kwetsbare groepen moet bij warmte speciale aandacht besteed worden. Denk aan personeel met een slechte conditie, hart- en vaatziekten of zwangere werknemers.

Tips tegen werken in de warmte

Wanneer je werkt in de warmte moet zowel jijzelf als je werkgever daar goed rekening mee houden. Ga bijvoorbeeld aan de slag met deze tips:

  • Drink veel
    Maar let op: geen alcohol. Water of sportdrank daarentegen zijn wel heel belangrijk. Zo voorkom je uitdroging, aangezien je tijdens een warme dag meer zweet dan normaal en zo vocht kwijtraakt.

Bij warmte zie je verder vaak de waarschuwing op je zoutgehalte te letten. Echter, hoef je niet extra zout te eten op een warme dag. Daar krijgen we vaak al genoeg van binnen. Voldoende drinken is wel van belang.

  • Werk volgens een tropenrooster
    Hiermee wordt de werktijd voor de werknemers beperkt op het warmste gedeelte van de dag. Personeel begint bijvoorbeeld eerder op de dag en is in de middag vroeger klaar.
  • Neem extra pauzes
    Zeker bij werken in de warmte waarbij fysieke inspanning gevraagd wordt, is het regelmatig nemen van pauzes van belang om bij te komen.
  • Vermijd zware lichamelijke inspanningen of stel deze uit
    Die zware dozen tillen op het heetste moment van de dag is geen slimme zet. Voer fysiek inspannende werkzaamheden uit op een koeler moment, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend.
  • Voer warme lucht af
    Extra ventilatie kan een hoop helpen. Denk aan extra ventilatoren of een airco.

Zet warmteproducerende apparatuur uit. Dat scheelt weer een bron van hitte. Een voorbeeld is een ongebruikte computer.

  • Zorg voor zonwering
    Afscherming van de zon neemt al een hoop risico’s weg. Pak er een parasol bij of verplaats je werkzaamheden naar onder een overkapping. Zonwerend glas en buitenzonwering zijn taken die werkgevers op moeten pakken.
  • Maak platte daken nat
    In de zomer kan het snel erg warm worden in een gebouw of huis met een plat dak. Het donkere dakleer absorbeert namelijk de energie van de zonnestralen, en die warmte komt naar de ruimte eronder. Door water op het dak te spuiten, wordt het dakleer niet direct heet. Goede isolatie speelt ook mee.

Je werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van het juiste werkklimaat, bijvoorbeeld met bovenstaande maatregelen. De werkklimaat-app van vakbond FNV geeft een indicatie van risico’s die gelden voor werknemers. Deze app helpt je bepalen of het te warm (of te koud) is om te werken.

Ik wil aan de slag.

Bekijk de vacatures van Inventus

Inventus

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ons op jouw favoriete social media apps!

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!