Herken ID-fraude. Vertrouwen is goed, controle is beter

Herken jij ID fraude?

Als werkgever wil (moet) je vast stellen wie er bij je komt werken. Hoe goed let je op iemand zijn paspoort of legitimatiebewijs nu eigenlijk? De gevolgen kunnen enorm zijn zodra je iemand illegaal hebt werken of toevertrouwd aan interne belangen.

Tijdens mijn training documentherkenning ben ik bewust gemaakt over het feit dat Identiteitsfraude een groot en groeiend probleem is. Het aantal meldingen is  de laatste jaren ruim verdubbeld.

Je gaat zonder na te denken ervan uit dat de foto die op zijn of haar legitimatiebewijs staat klopt. Nu hebben we het alleen nog maar over de foto.  Iedereen heeft ook weleens die stoffige lamp in de kast zien staan die een blauw UV licht uitstraalt. Vaak weet je waar deze voor dient. Maar weet je nu ook hoe je deze nu op de juiste manier kunt gebruiken?

Tips om ID op echtheid te checken

Quick-Scan door uitzendbureaus die daarvoor gecertificeerd zijn

Tijdens uitzendingen of Detacheringen is aan ons de taak om de eerste Quick Scan uit te voeren om 90% van de gevallen te kunnen tackelen op eventuele vervalsing of ongeldigheid. Wij zullen daarom extra aandacht besteden aan de echtheid en geldigheid van identiteitsdocumenten om deze te herkennen en te controleren.

Echtheidskenmerken. Herken ze.

Er zijn echtheidskenmerken waarop je een identiteit kunt controleren. Dan heb ik het nog niet over de soorten druk en printtechnieken etc. Een identiteitskaart op tafel laten vallen produceert een bepaald uniek geluid. Controleer je alleen de voor en achterkant van iemands paspoort of ook de overige pagina’s?

Beware of look-a-likes.

Tegenwoordig wordt er ook helaas veel gebruikt gemaakt van Look-a-likes. Ben je er bewust van dat het legitimatiebewijs ook echt kunt zijn maar dat deze van een andere persoon blijkt te zijn. Het is best moeilijk om iemand van echt te onderscheiden zodra iemand al dezelfde haarsoort, ogen en huidskleur heeft.

Voorkom argwaan of risico

Aan de andere kant betekent dat ook dat iemand die een foto op zijn legitimatiebewijs heeft waarvan de foto gemaakt is zo’n 10 jaar geleden, dat deze niet meer representatief is en totaal afwijkt van de werkelijkheid. Zo heb ik zelf een ID bewijs waar mijn foto op staat met gemillimeterd haar en zonder baard. Dan word je vaak geconfronteerd met enig argwaan en zie je de vraagtekens boven het hoofd hangen. “Ben jij dit ? Vertrouwen is dan goed, maar even goed controleren is zeker de moeite waard.

Het overkomt je misschien allemaal niet snel ,maar je komt altijd wel een keer in de situatie terecht waar argwaan optreedt en dat je geen risico wilt lopen.

JIJ bent verantwoordelijk

Wist je dat het Nederlandse paspoort behoort tot de meeste vervalste documenten binnen en buiten de EU? Omdat je als inlener eindverantwoordelijk bent op wat er op de werkvloer gebeurd moet je bij aanvang van de werkzaamheden altijd de persoon laten legitimeren. Ben je graag op de hoogte van een aantal bruikbare tips hoor ik het graag.

Groetjes Raymon

Inventus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!