Op scherp: arbeidsbemiddelaarscertificering

Voorkom extra belastingen

Van de 12.000 arbeidsbemiddelaars zijn er slechts 4.500 NEN gecertificeerd. Per jaar verliezen gemiddeld 500 bemiddelaars hun certificering.
Zet jij personeel in voor je bedrijf via een uitzendbureau? Check dan altijd of het wervingsbureau NEN gecertificeerd is! Zo ben je er zeker van zeker dat het ingehuurde personeel een eerlijk loon krijgt en of premies en belastingen juist worden afgedragen. 

Goedkoop = duurkoop?

Nederland kende eind 2017 meer dan 12.000 arbeidsbemiddelaars. Van eenmanszaken tot grote multinationals. Dat zijn er veel en dit zorgt voor gezonde concurrentie, maar let op!

Kijk als werkgever niet enkel en alleen naar de tarieven. Een stuntprijs lijkt leuk, maar het kan zijn dat een bureau vooral opdrachten en commissie probeert te vangen en dat men de kantjes er af loopt op gebied van wet- en regelgeving. Dit kan jouw bedrijf in de problemen brengen.

Twee manieren om certificering te controleren

Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk
Ga je in zee met een arbeidsbemiddelaar? Dan is het belangrijk dat je checkt of de belasting goed wordt afgedragen.  Doet de bemiddelaar dit niet? Dan komt de Belastingdienst het geld bij jou halen. De Belastingdienst kan zich dan beroepen op de Wet Keten Aansprakelijkheid, de WKA. Deze wet regelt dat binnen de keten betalingen en invorderingen goed verlopen. 

Er zijn 2 maatregelen die je kunt treffen om er voor te zorgen dat bovengenoemde zaken op orde zijn:
1. Kies voor een NEN 4400 gecertificeerd bureau.
2. Check het SNA register. 

Wat houdt een NEN certificering in?
Het NEN is in het leven geroepen om een ‘norm’ tussen bedrijven vast te leggen. Het doel hiervan is om de kwaliteit van geleverde diensten onafhankelijk te kunnen beoordelen. De NEN beoordeelt de arbeidsbemiddelaar met vaste regelmaat, het is dus geen momentopname. Lees meer op  https://www.nen.nl/Normontwikkeling/Certificaten/Certificaten-en-keurmerken.htm 

Zelf snel het SNA Register controleren

Bureau’s die door de NEN-controle komen, zijn te vinden in het register van de SNA. Je vindt het register op  https://www.normeringarbeid.nl. Op deze website staat alles over de branchenormering en kun je het register raadplegen. Zo zie je direct of het uitzendbureau een gecertificeerde onderneming is. Staat het bureau hier niet geregistreerd? Dan heeft het bureau in principe geen NEN Certificering. Je bent dan niet gevrijwaard van eventuele heffingen of boetes. 

Inventus is NEN-gecertificeerd
Bij Inventus hebben we de juiste certificering. We worden iedere 2 jaar gecontroleerd of alle premies en belastingen juist worden afgedragen. Ook wordt onze CAO getoetst, checken ze of we voldoen aan het vastgestelde minimumloon en of we iedereen correct uitbetalen. Dat geeft zekerheid voor jou en voor ons. Wel zo fijn! 

Groetjes Raymon

Inventus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!