Rust op straat
Hier op kantoor hadden we het er over; in het zuiden van het land is de BOUWVAK begonnen. De wegen zijn weer zo rustig als tijdens het hoogtepunt van de Corona-uitbraak en het straatbeeld is wat saai. Ook een groot gedeelte van onze klanten heeft vrijdag al laten weten de komende 3 weken niet bereikbaar te zullen zijn.
Roept bij mij de vraag op waar dit toch eigenlijk vandaan komt en of zo’n bouwvak nog wel van deze tijd is.
Wat is de bouwvak nou eigenlijk?
De bouwvakvakantie (kortweg bouwvak) is de vakantieperiode in het hoogseizoen waarin de meeste (bouw)bedrijven gesloten zijn. Officieel is de bouwvak sinds 1981 geen verplichting meer voor bedrijven in de bouwsector en wordt niet meer centraal opgenomen in de CAO voor de bouwnijverheid. Door de vereniging van bouwbedrijven, Bouwend Nederland, wordt voor de regio’s noord, midden en zuid wel een advies gegeven wanneer de bedrijven het beste collectief sluiten zodat de werknemers op vakantie kunnen gaan. Het is echter altijd de werkgever, of werknemer, wanneer dit in de cao is vastgelegd, die het verlof bepaalt.
De reden waarom de bouwvak in het leven is geroep berust op het gegeven dan de bouwvakkers hun vakantiebonnen konden inleveren en er gecontroleerd kon worden dat er naast de vakantiebonnen toch niet stiekem gewerkt werd. Zo werd alles letterlijk stil gelegd. Het systeem met vakantiebonnen is al lang afgeschaft, de criminaliteit rondom deze bonnen opgelost en de bouwvakkers krijgen ook gewoon hun loon en vakantiegeld op de gebruikelijke manier.
Is zo’n collectieve bedrijfssluiting niet achterhaald?
Nog steeds kiezen veel bedrijven ervoor om collectief dicht te gaan.
De reden hiervoor? Ik weet het niet. Is het daarmee duidelijk voor iedereen en dus makkelijk? Een traditie? Omdat de leveranciers en klanten ook dicht zijn?
Persoonlijk zie ik meer redenen om open te blijven:
- Je maakt vakantiespreiding voor je medewerkers mogelijk; niet iedereen hoeft in het hoogseizoen met vakantie;
- Je leveranciers hebben ook geen bedrijfssluiting dus levering van de nodige producten is ook geen probleem;
- Je voorkomt de enorme drukte voor – en na de bedrijfssluiting;
- Tijdsgebonden projecten hoeven niet stil gelegd te worden.
De inschatting is dat 30 procent van de bedrijven gebruik maakt van de Bouwvak maar de verwachting is dat het langzaam verdwijnt uit het bedrijfsleven.
Inventus in de bouwvak
Bij Inventus genieten we van de rust in deze periode, gaan we gespreid met vakantie maar draaien gewoon door; al is het in deze weken met 1 of 2 “mannetjes” minder …. en hebben we op deze manier 6 weken lang een vakantiegevoel 😉
Prettige (bouw) vakantie!
Bron;
https://www.bouwselect.nl/nieuws/feiten-en-fabels-over-de-bouwvak/
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-bouwvak-vakantiegeld-en-vrije-dagen-in-de-bouw
https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/b67e796de8abeb6b19779cd5a56483f6
Leave a Reply