Komend weekend staan de paasdagen alweer voor de deur. Dit jaar zijn we beloond met heerlijk zonnig weer. Al gaan ook deze feestdagen er anders uitzien door de Corona maatregelen. De hele familie aan een lange tafel tijdens de paasbrunch gaat wat lastiger worden, toch valt er wel weer een mouw aan te passen.

Maar waarom vieren we eigenlijk Pasen?

Veel mensen zien Pasen als een christelijke feestdag. Toch vindt het echter oorsprong in de Joodse Pesach. Met Pasen wordt de Exodus uit Egypte herdacht en daarmee de bevrijding van de slavernij. Traditioneel gaat deze herdenking gepaard met het slachten van een lam, het eten van ongezuurd brood en drinken van wijn. Volgens sommige vond het laatste avondmaal van Jezus plaats op een avond aan het begin van de Pesach. Ook zijn kruisiging en de wederopstanding vonden nog plaats tijdens dit joodse feest. Hier kan dus direct een link worden gelegd tussen de joodse Pesach en de dood van Christus. Later richtte de mensen zich steeds meer op de wederopstanding van Jezus en bleven de joodse aspecten van de Pesach steeds meer achterwege.

Dat Pasen een religieuze achtergrond had dat wisten we wel, de link naar de paashaas en paaseieren lijkt echter wat verder te zoeken. Toch komen ook de paaseieren voort uit een religieuze traditie. Het Pasen raakte vermengt met heidense lente feesten in Europa. Hierin staan eieren symbool voor de vruchtbaarheid van de lente. Een andere verklaring kan gevonden worden in het Vasten, in die periode is het namelijk verboden voor christenen om zuivel en vlees te consumeren. Eieren werden ook beschouwd als zuivelproduct, echter was hier tegen het einde van het Vasten en enorm overschot aan. Dit mondde uit in een traditie om Pasen te beginnen met hardgekookte eieren.

De Paashaas is daarentegen iets minder verwant aan religieuze tradities. De opkomst van het protestantisme zorgde ervoor dat de Vasten traditie steeds meer verdween. Toch wilden veel mensen het genot van paaseieren hun kinderen niet onthouden. Hierom is de paashaas verzonnen die op paaszondag paaseieren zou hebben verstopt. De keuze voor een haas is dan wel weer te verbinden met het geloof; een haas staat namelijk volgens eeuwen oude tradities symbool voor het begin van de lente.

Pasen in 2020 zal er heel anders uit gaan zien dan de oorspronkelijke traditie. Er zal vermoedelijk de nodige technologie aan te pas moeten komen om toch de familie op een afstand bij elkaar te hebben.

Hoe je de paasdagen ook gaat vieren dit jaar, Inventus wenst je in ieder geval een vrolijk Pasen toe!

 

Inventus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
1
Hallo šŸ‘‹ Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!