Thuiswerken

Het is een vreemde tijd nu, het Corona virus grijpt om zich heen en steeds meer mensen worden ziek. Door premier Rutte zijn we allemaal dringend verzocht om thuis te werken mits dit mogelijk is. Een bijzondere situatie, die voor veel mensen nieuw is. De snelwegen zijn behoorlijk rustig, stations verlaten en treinen zo goed als leeg. (Net zoals de schappen in de supermarkten, maar dat terzijde).

Nieuw
Natuurlijk zijn er al heel wat mensen die dit regelmatig doen, maar ook veel velen is dit nieuw. Zo ook voor ons bij Inventus. Wij zijn op doordeweekse dagen eigenlijk altijd aanwezig op kantoor, of we hebben afspraken buiten de deur. Maar thuiswerken? Dat hebben we allemaal nog nooit gedaan.
We willen graag het advies volgen en daarom hebben we vorige week alles in gang gezet, zodat ook wij vanuit huis kunnen werken.
Nu werken we maar met 3, soms 4 mensen op kantoor, maar toch passen ook wij ons aan. Vandaag had ik (Danielle) de primeur, ik werk vandaag thuis.

Het voelt toch een beetje gek, mijn wekker staat een half uurtje later (want, geen reistijd), dat is dan wel weer lekker, maar verder doe ik wat ik normaal ook zou doen. Opstaan, douchen, normale kleding aan (al lonkt de joggingbroek), koffie en ontbijt en dan … de laptop openklappen aan de eettafel. Geen collega’s die me goedemorgen wensen, geen grapjes over wie de eerste koffie gaat halen, geen commentaar over de drukte op de weg. Het is helemaal stil! In ieder geval zet ik de radio aan, zoals die bij ons op kantoor ook aan staat.

Contact
Gelukkig hebben we skype ontdekt (werd tijd he) en hebben we een soort ‘overleg’ maar dan via skype. Tot grote hilariteit vindt mijn dikke kater dat hij ook wel eens in beeld mag, en hij wandelt zo voor de camera langs en zwiept nog een paar keer met zijn staart door het beeld. Tot nu toe is hij nog niet op mijn toetsenbord gaan liggen, dat scheelt.
Het is fijn om mijn collega’s toch even te zien en te kletsen. We werken afwisselend thuis en op kantoor om het fysieke contact wat te beperken, dus onze vestiging is nu wel bemand.

Tips
Hier wat tips voor als je (noodgedwongen) thuis werkt.

• Hou de routine aan die je normaal ook hebt als je gewoon naar je werk zou gaan. Dus zet de wekker, sta op en doe wat je altijd zou doen. Start op (ongeveer) dezelfde tijd als altijd.
• Zorg ervoor dat je de juiste verbinding hebt en in je werkomgeving kan zoals op kantoor. (Ok, dit leverde hier wat problemen op, maar met wat hulp van onze IT partner, was dit gelukkig snel opgelost).
• Creëer een fijne werkplek voor jezelf, goede stoel, tafel voor je laptop, goed licht en natuurlijk frisse lucht).
• Maak een planning voor jezelf, wat wil je vandaag allemaal doen en wanneer, probeer te plannen in blokken van 1 of max. 2 uur en neem daarna een korte pauze.
• Vergeet je collega’s niet! Zoals ik al vertelde hebben wij skype gesprekken en het is leuk om ze even te zien en te spreken. Een hele dag thuis is ook maar zo alleen (op die gezellige dikke kater na dan)
• Probeer afleiding te voorkomen, dus geen Netflix op de achtergrond en zijn je kinderen thuis, probeer in een andere kamer te werken. (Als dat mogelijk is natuurlijk, de komende weken zal dat voor velen een uitdaging blijven nu ook de kinderen noodgedwongen “thuis werken”)
• Haal even een frisse neus, ook als je thuis werkt, heb je natuurlijk gewoon pauze. Loop een rondje buiten of ga even lekker in je tuin in het zonnetje zitten.
• En als laatste, stop op tijd! Hoe verleidelijk het ook is … die opengeklapte laptop op tafel, als je normaal ’s avonds niet werkt, hoeft dat nu natuurlijk ook niet.

Succes thuis!
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Thuis werken is niet altijd even ideaal, maar als het toch moet, dan maak je er maar het beste van.
Niemand die commentaar geeft als je keihard mee zingt met de radio, geen discussies over wie nu weer de koffie haalt, een gezellig huisdier de hele dag om je heen.
(Maar ik mis wel de lekkere verse cappuccino die we hebben op kantoor!)

Groetjes,
Danielle

Inventus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!