Thuiswerken, werkt het nou eigenlijk?

Sinds de invoer van de maatregelen tegen het Coronavirus, moet ook op het werk de 1,5 meter afstand worden gehanteerd. Voor veel bedrijven is dit niet mogelijk op locatie, waardoor thuiswerken de enige optie is. Mark Rutte noemde een aantal maatregelen waar wij ons reeds aan houden al eventueel het “nieuwe normaal”. Nederland is dus op zoek naar het “nieuwe normaal”. Wellicht valt het werken vanuit huis hier in de toekomst ook onder, maar bevalt het eigenlijk wel?

Over het algemeen kan gesteld worden dat het thuiswerken redelijk gaat. Al brengt het wel de nodige zorgen met zich mee. Volgens onderzoek maken vele zich zorgen over hun eigen gezondheid. Doordat er een stukje dagelijkse structuur mist, schiet sport en beweging er steeds meer bij in. Daarbij kan ook gesteld worden dat de productiviteit tijdens het werk daalt. Daarnaast werd lage werkdruk en een slechte balans tussen werk en privé vaak in dit onderzoek genoemd. Echter verschilt dit duidelijk per samenstelling van het huishouden. Hiernaast kampen sommige werknemers ook met grotere zorgen over het behoud van hun baan en de zorgen of zij het financieel wel gaan redden. Dit veroorzaakt ook de nodige emotionele en mentale belasting naast de reguliere werkzaamheden.

Dat de productiviteit lager wordt kan grotendeels verklaard worden door het feit dat werk en privé gemakkelijk door elkaar lopen, vooral als het gehele huishouden thuis zit. Door deze lage werkdruk voelen enkelen zich minder uitgedaagd waardoor de verveling er langzaam begint in te sluipen.

Op het gebied van thuiswerken valt er nog wel het een en ander te behalen. De belangrijkste factor is ongetwijfeld het behouden van structuur in de dag. Hiernaast is het behouden van de verbinding van het team ook van belang. De dag beginnen met een digitale meeting en wellicht een virtuele borrel aan het eind van de week kunnen hier zeker aan bijdragen. Bij Inventus doen wij dit zeker ook, en ongeacht dat wij niet samen op kantoor zitten is het nog hartstikke gezellig ook.

Inventus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!