Herfst op de werkvloer

Naar buiten kijkend, kunnen we stellen dat de herfst officieel zijn intrede heeft gedaan.

De bladeren aan de bomen verkleuren, de dagen worden korter en de regen valt met bakken uit de hemel. De zomerkleding kan nu dus voorlopig echt de kast in. Vele beschouwen de herfst vaak donker en deprimerend. Toch heeft dit jaargetijde ook wel iets. Het brengt ergens een bepaalde gezelligheid met zich mee. Ook op de werkvloer oefent het weer zijn invloed uit. Mensen zijn nou eenmaal gevoelig voor seizoen verandering en presteren hierdoor niet het gehele jaar hetzelfde (Garnett, 2018).

Maar wat brengt dit dan precies op de werkvloer?

Productiviteit
Harvard Business School (2012) heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het weer op de werkvloer. De meest interessante uitkomst is waarschijnlijk omtrent de productiviteit. Deze uitkomst is dan ook enigszins controversieel. Enerzijds zorgt slechter weer voor een stijging in productiviteit omdat je niet geprikkeld raakt om iets anders te gaan doen, waardoor je meer gefocust blijft (Garnett, 2018). Even naar buiten is toch wat minder aantrekkelijk in de stromende regen.

Anderzijds zorgt dit weer ook juist weer voor een daling in productiviteit. Het percentage afwezigen door ziekte of extreem slecht weer stijgt in de herfst en winter met 1,5% volgens U.S. Bureau of Labour Statistics (2012). Deze verloren tijd betekend dus ook een verlies aan productiviteit (Garnett, 2018).

Stemming
Verder is aangetoond dat slecht weer grote invloed heeft op je humeur. Vooral de negatieve kant wordt erg versterkt door de weersomstandigheden (Denissen, Butalid, Penke & van Aken, 2008). Toch is dit persoonsafhankelijk; wanneer jij een positieve inslag hebt zal het weer vele malen minder invloed hebben op je stemming. Maar sta jij al wat negatiever in het leven dan heb je een grotere kans op bijvoorbeeld een herfstdip.

Empathie
Het weer is één van de meest besproken onderwerpen. Automatisch hebben we allemaal last van de weersomstandigheden en klagen we er maar al te graag over. Hierdoor groeit het begrip voor je collega die bijvoorbeeld vast zat in de file door het slechte weer. Omdat je allemaal in het zelfde schuitje zit, help je elkaar onbewust hier doorheen te komen. Dit brengt een veel coöperatieve en gullere mentaliteit met zich mee op de werkvloer (Garnett, 2018). De mindere stemmingen creëren meer empathie en samenwerking tussen collega’s (Garnett, 2018).

Creativiteit
Een laatste puntje is de creativiteit. Onderzoek in 2014 heeft uitgewezen dat onze lichaamstemperatuur het verwerkingsproces van informatie door onze hersenen beïnvloedt (IJzerman, Leung & Ong, 2014). Wanneer wij het dus warmer hebben, zijn we vaak creatiever, we houden voornamelijk meer rekening met anderen en relaties. Wanneer wij het dan kouder hebben, zijn we veel abstracter en afstandelijker. Dit wijst uit dat temperatuur dus de mate van onze creativiteit beïnvloedt.

Als wij dus meer bewust zijn van onze gevoeligheid voor weersverandering, kunnen we onszelf beter richten op het behalen van succes!

 

 

 

 

Denissen, J. J. A., Butalid, L., Penke, L., & van Aken, M. A. G. (2008). The effects of weather on daily mood: A multilevel approach. Emotion, 8(5), 662–667. https://doi.org/10.1037/a0013497
Garnett, L. (2018, 17 mei). 5 Surprising Ways Autumn Will Affect Your Workplace Performance. Geraadpleegd op 1 oktober 2019, van https://www.inc.com/laura-garnett/5-surprising-ways-autumn-will-affect-your-workplace-performance.html
IJzerman, H., Leung, A. K. -y., & Ong, L. S. (2014). Perceptual symbols of creativity: Coldness elicits referential, warmth elicits relational creativity. Acta Psychologica, 148, 136–147. https://doi.org/10.1016/j.actpsy.2014.01.013
U.S. Department of Labor U.S. Bureau of Labor Statistics. (2012). Work absences due to bad weather: analysis of data from 1977 to 2010 (summary 12-1). Geraadpleegd van https://www.bls.gov/opub/btn/archive/work-absences-due-to-bad-weather-analysis-of-data-from-1977-to-2010.pdf

 

 

 

Inventus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
1
Hallo 👋 Onze medewerkers zitten voor je klaar om een nieuwe baan te vinden. Stuur ons een bericht via WhatsApp!